Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

5 tény a sajtó kialakulásáról

2016. március 13. - Szemlélődő Szív

Március 15.: A magyar sajtó napja

Manapság számtalan sajtótermék közül választhatunk az újságos standok előtt állva. A kínálat azonban nem mindig volt ilyen bőséges. De hogyan jutottunk el a jelenlegi színes palettáig? Lássuk!

1. A Gutenberg János (1400-1468) nevéhez köthető könyvnyomtatás felgyorsította, s egyúttal meg is könnyítette a nyomtatott szövegek terjesztését.

2. A könyvnyomtatás feltalálása után több száz éven keresztül még egyházi és világi szónoklatok, színházi előadások, röpiratok és a nyomtatott könyv tartozott az időszaki sajtó legjelentősebb publicisztikai eszközei közé. A hírlapok megszületését  az első nyomtatott újságlevelek előzték meg.

3. Nem sokkal a könyvnyomtatás feltalálása után az újságlevelek Itáliából elindultak, hogy meghódítsák a vén kontinenst. Eleinte csak egyszer, tehát nem időszakosan jelentek meg. Olaszországban a kereskedelem, Franciaországban politikai, valamint egyházi összetűzések tartoztak a legkedveltebb témák közé.

4. Az egy- vagy többlapos újságleveleket nyomdászok adták ki, célközönségüket elsősorban a városi polgárság alkotta. Változatos tartalom jellemezte őket: ünnepségek, az udavri élet hírei, boszorkányégetések, felfedezések, bűnözők, háborúk, békekötések egyaránt helyet kaptak bennük. Alkalmanként fametszetek tették színesebbé a beszámolókat.

5. A nyomtatott újságlevelek és az időszakos lapok között az 1583-tól - a tavaszi és őszi vásárok alkalmából kiadott - vásári relációk alkottak átmenetet. Ezekben a korábbi hónapok érdekesebb híreit gyűjtötték össze.

Az első hetilapok megindulása jelentősen hozzájárult az időszaki ajtó kifejlődéséhez.

 

Azösszeállítás forrása: A magyar sajtó története I., 1705-1848.

Elérhető: http://mek.oszk.hu/04700/04727/html/1.html

A kép forrása:

http://ccstudio.hu/images/uploads/20/newspaper_press.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr338450308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása