Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Kuponnap és ami ezzel jár

2016. április 06. - Szemlélődő Szív

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is dübörögnek a kuponnapok. Nők ezrei alakítják ehhez a pár naphoz a teendőiket.

Stairs, Shopping Mall, Shop, Shopping, Kielce, Crown

A kuponok is elsősorban minket, nőket céloznak meg; az akciós termékek között találunk kozmetikai szert, fehérneműt, cipőt és a női gardrób leglényegesebb elemeit, vagyis ruhákat. Bevallom, a kuponokat hirdető újság engem is lázba hozott. Hevesen dobogó szívvel kezdtem utánaszámolni, hol és mennyit tudnék spórolni, ha beruháznék az igencsak borsos árú magazinra. Aztán hirtelen megszólalt a józanságra intő kis csengő a fejemben. Könnyedén furfangos marketingszakértők áldozata lehetek, ha nem vigyázok. Bár kétségkívül csalogatónak tűnnek a 60-70%-os árengedmények, valójában sok olyan cikk kerül ilyenkor a kosarakba, amelyekre valójában nincs szükség. Ebben az esetben pedig nem megtakarítunk, hanem könnyelműen szórunk súlyos tízezreket.

Korábban már elhatároztam, hogy lehetőleg csak használt ruhákat fogok venni. Hogy miért? Mint olyan sok mindennek, ennek is környezetvédelmi oka van. Megdöbbentő, de a ruhagyártás az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Bár néhány cég már figyelmet fordít a minél zöldebb ruhagyártásra, a divatcikkek hagyományos módon történő előállításánál tetemes mennyiségű vizet használnak fel. A hozzávalók egy kilogramm ruha legyártásához: 6000 liter víz, 3,6 kg szén-dioxid, 30 dkg műtrágya és 20 dkg növényvédő szer. Ráadásul a ruhaipar használja fel a világ rovarirtó szereinek egy negyedét és az ipari vízszennyezés egy ötödéért is felelős.

Shopping, Clothes, Fashion, Retail, Boutique, Mall

A divatházak többsége nem törődik környezetvédelmi kérdésekkel. Rövid használatra és új vásárlásra ösztönöznek. Ezzel - és az évente készített 150 milliárd ruhadarabbal - csak az a gond, hogy több, mint félmillió tonna hibás anyag és szabászati hulladék végzi a szeméttelepen. Ugyanennyi idő alatt egy millió tonnánál is több Nyugat-Európában megunt ruha landol Kelet-Európában, miközben az amerikaiak 13 millió tonna ruhát dobnak a szemétbe. Ezek azok az impulzusvásárlások során zsákmányolt termékek, amelyeket teljesen felesleges volt megvásárolni, legyártani és közben olyan mértékben szennyezni a környezetet, amelynek hatásait a Föld még évtizedek múlva is nyögni fogja.

Ha jobban belegondolunk, vajon pontosan hány ruhadarab áll a szekrényeinkben? És ezek közül melyik volt már rajtunk egy éven belül legalább egyszer? És melyik legalább tízszer? Biztos, hogy szükségünk van tizenkét farmernadrágra, tizenöt pár cipőre, húsz táskára? Persze igyekeznünk kell a ruhatárunkat úgy összeállítanunk, hogy minden alkalommal megfelelően fel tudjunk öltözni. De meg vagyok róla győződve, hogy ezt nemcsak új ruhák vásárlásával tudjuk elérni.

Euro, Bank Notes, Coins, European Currency, Business

Használt gönceinket néhány trükkös kiegészítővel pár száz forintból felfrissíthetjük és bármennyire szokatlan lehetőség manapság: az elszakadt pólókat, bugyikat, zoknikat meg is lehet varrni. Vastagabb nadrágokat, kabátokat szintén olcsón vesznek kezelésbe az egyre inkább terjedő ruhajavító műhelyek. Ha viszont mindenféleképpen új darabokért fáj a szívünk, kézenfekvő megoldást jelenthetnek a second hand shopok, vagy közkedvelt nevükön a turkálók, ahol sokszor az új darabok árának töredékéért csíphetünk el különleges és nem mellesleg egyedi darabokat. Kölcsön is kérhetünk családtagoktól, barátoktól egy-egy csinosabb ruhát. Ha például nem kívánja meg a hivatásunk, hogy naponta kiskosztümben lejtsünk az irodai folyosón, időnként azonban kénytelenek vagyunk elegánsabb öltözetben mutatkozni, nyugodtan megkérhetjük a hozzánk közelállókat, hogy pár óra hosszára nélkülözzék az óhajtott darabot. A csinos outfit így tehát semmibe nem kerül. Persze a szívességet viszonozhatjuk egy tábla csokival vagy egy szál virággal. Ennek az ötletnek egy továbbgondolt változata, amikor két-három barátnőnkkel  összejövünk, mindenki hozza, és bedobja a közösbe a megunt ruháit, akinek pedig valamelyik tetszik, viheti ingyen. Így nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem helyet is a ruhásszekrényünkben. Ami pedig a hab a tortán: eközben kitárgyalhatjuk lelki és szerelmi életünk apró-cseprő dolgait. A kellemest a hasznossal összekötve így tudunk tenni egy vegyszerektől és hulladéktól mentes, tisztább, felhőtlenebb jövőért.

 

Az összeállítás forrása:

http://greenfo.hu/hirek/2015/10/10/a-divat-kornyezetszennyezo-arnyoldalai

http://hg.hu/cikkek/design/17019-aware-a-divatos-kornyezetvedelem

http://about.hm.com/en/news/newsroom/news.html/content/hm/NewsroomSection/de_de/NewsRoom/NewsroomDetails/Initiative-Kleidung-sammeln-bei-HM.html

https://www.nachhaltigkeit.info/artikel/nachhaltigkeit_in_der_modebranche_1764.htm

http://hg.hu/cikkek/design/17019-aware-a-divatos-kornyezetvedelem

A képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr88573754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása