Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

A papír két oldala

2016. május 10. - Szemlélődő Szív

Megrögzötten takarékoskodom a papírral. Ha megoldható, nem nyomtatok ki feleslegesen semmit, egy lapnak mind a két oldalát használom, a hibásan kinyomtatott dokumentumokból pedig kis jegyzetlapokat gyártok. Lelkesedésem átragadt egy fiatal ismerősömre, aki végiggondolta, milyen sokszor használunk papírt feleslegesen. A munkahelyén buzgón vetette bele magát - az eddigi gyakorlattal szemben - a kétoldalas nyomtatásba. Mire az egyik kolléganőja lesajnálóan csak ennyit kérdezett: "Mit erőlködsz? Nem te fizeted." Az eset hallatán köpni-nyelni nem tudtaml. Napjainkban, amikor a klímaváltozást és a globális felmelegedést a saját bőrünkön érezzük, hogyan lehetséges, hogy valaki ilyen felelőtlenül gondolkodik? A papír alapanyagául szolgáló fatelepek megsemmisítése, az erdőirtás, a légszennyezés és a földcsuszamlások egyenes következményei a túlzott mértékű és indokolatlan papírfelhasználásnak.

A Föld növekvő szén-dioxid-kibocsátásának negyedéért ugyanis az erdőirtás felelős. Évente 17 millió hektár (másfél Magyarországnyi) fát vágnak ki, amelynek 20%-a a papírgyártásba kerül. Egy tonna papír előállításához 3,5 tonna fára, 6,4 m3 vízre, valamint egy átlagos európai család háromnegyedéves mosógéphasználatához elegendő, vagyis 404 kWh áramra van szükség. Az USA-ban évente fejenként 340 kg papírt használnak el, Európában ez a szám 170 kg-ra rúg.

Mit tehetünk a felelőtlen és felesleges papírhasználat ellen? A válasz egyszerű: felesleges dolgokat ne nyomtassunk/ fénymásoljunk, használjuk a lapnak mind a két oldalát és részesítsük előnyben az újrapapírt!

Szívem szerint minden közintézményben kötelezővé tenném, hogy egy lapnak se hagyják parlagon a hátoldalát, sőt, ha megoldható, kicsinyítve nyomtassák ki mind maguknak mind az ügyfeleknek a dokumentumokat. Sok helyen még azzal is borzolják a kedélyemet, hogy kettős könyvelést végeznek: amellett, hogy elektronikusan intéznek ügyeket, dossziékba is lefűzik a nélkülözhetetlen iratokat. Mindez érthető, hiszen az elektronikus rendszer könnyen és váratlanul összeomolhat vagy hackerek áldozatává válhat. Így azoban felmerül a kérdés: vajon beváltotta-e az elektronikus ügyintézés a hozzá fűzött, papírmennyiséget csökkentő reményeket? A válasz egyértelműen: "Nem". Elvétve azonban előremutató kezdeményezésekkel is találkozhatunk. Meghökkentő és szívet melengető volt egyszerre látni, amikor a munkahelyemen a kinevezésem módosítását egy korábban már nyomtatásra használt papírlapon kaptam kézhez. Pecsét, dátum, aláírás szerepelt rajta, a hátoldalt meg ki nézegeti?

És itt jön némi bökkenő. Amikor állást kerestem, számtalan helyre elküldtem a pályázati anyagom. Akkor én is csak az egyik oldalát használtam a papírnak. Nem mertem ugyanis megkockáztatni, hogy a személyzetis figyelmetlensége miatt két-három diploma és két nyelvvizsga helyett csak egynek a fénymásolatát vegyék észre. Talán itt lenne az ideje változtatni a szemléletünkön, és nem magától értetődőnek venni, hogy a papírnak csak az egyik oldala használható.

Még egy dolgot nem mertem bevetni álláskeresés közben. Ez pedig az újrahasznosított papír. Igen, az újrapapír szürkébb vagy barnább vagy sárgább, mint a szélesebb körben elterjedt fehér papír. Talán nem hat annyira elegánsnak, viszont az alkalmazása élhetőbbé teszi a bolygónkat. Ha újrahasznosított papírt vásárolunk, azzal 60% energiát és 70% vízmennyiséget takarítunk meg. Mi kell ehhez? Irodai papír, újság, könyvek lapja, prospektusok és telefonkönyv a szelektív hulladékgyűjtőbe. Miket állítanak elő ezekből? Irodai papírt, borítékot, szalvétát, zsebkendőt, papírzacskót, füzetet, tojástálcát, WC papírt, kartonpapírt vagy kartonbútort. (Törökbálinton például kedvünkre válogathatunk a papírhulladékból gyártott bútorok között.)

Ha legközelebb nyomtatásra készülünk, ne legyünk restek a kétoldalas ikonra kattintani! Felelős gondolkodásunkkal mutassunk példát gyermekeinknek, hogy egy szebb, tisztább jövőben élhessenek!

 

Az összeállítás forrása: hulladek.eu; wiederverwendung.ch; dareh.hu; harmonet.hu

A kép forrása: freeimages

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr158700878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása