Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Decemberi cikkeim a life.hu-n

2019. január 23. - Szemlélődő Szív

Decemberi cikkek január végén? Hol van már a tavalyi hó? - kérdezhetnétek. Bizony, egy kis csúszásban vagyok a blogon megjelenő cikkeimmel. Ennek az okáról az előző bejegyzésben olvashattatok. De kifogások helyett most összefoglalom nektek, miről is szóltak a decemberi life.hu-s írásaim.

two clear footed wineglasses filled with yellow liquid near assorted-color ball ornaments

 

Santa Claus, Joulupukki, Sinterklaas és társaik - Mikulás a világ körül

Aranyos szokások, rettegett alakok és cipőkben rohadó krumplik - nagyjából így foglalhatnám össze ezt a cikkem.

"Talán nem is gondolnánk, de Európa különböző vidékein más és más formában és kísérettel tűnik fel a „kedves, öreg Télapó". Izlandtól Spanyolországig eredtem a fehérszakállú nyomába."

"A Katalóniában honos Tio de Nadal az egyik legkülönlegesebb hagyomány. Miről is van szó? Egy mosolygós arcú farönkről, amely kikakálja az ajándékokat. A gyerekek kidíszítik és ajándékokkal – dióval, aszalt gyümölccsel – halmozzák el a farönköt a karácsonyt megelőző napokban. Ez idő alatt egy takaróval melegen is tartják. Karácsonykor aztán a gyerekek a test működéséhez köthető dalokat énekelnek neki és addig püfölik, amíg az ki nem kakálja a remélt cukorkákat, ajándékokat."

Three Christmas Gnome on grass

 

A fogyasztói társadalom és a karácsonyi ajándékozás kapcsolata

Talán mondanom sem kell, ennek a cikknek a megírását élveztem legjobban, hiszen széles körben tárhattam az olvasók elé, mennyire tönkreteszi a bolygót - és ezzel együtt az emberek jövőjét - az ész nélküli ajándékozás, a tárgyak vásárlása, a pénzköltés, egyszóval a fogyasztás.

"December a költekezés és a féktelen vásárlások hónapja. Az ész nélküli fogyasztás viszont pont a meghittségtől, az egymásra figyeléstől, a szeretteinkre szánt időtől, egyszóval pont a lényegtől foszt meg minket. Az érzelmi és lelki kiüresedés azonban csak az érem egyik oldala. A másikon ott van az egyre élhetetlenebbé váló bolygó, amelyet kisemmizünk és felélünk."

"A gond az, hogy olyan termékek előállítására herdáljuk el a pénzünket, az időnket és a természeti erőforrásainkat, amelyekre semmi szükségünk. A világ ökoszisztémáinak mérete azért csökken, hogy az embereknek még nagyobb élettereik, otthonaik, birtokaik, plázáik és gyáraik legyenek. Ez a kapzsi és telhetetlen hozzáállás azért káros, mert az ökoszisztémák összeomlása egyet jelent az élőhelyek és a fajok pusztulásával. Emellett a fogyasztás mértékének növekedésével együtt jár a levegő, a talaj és az élővizek szennyezése is. Ha jobban belegondolunk, felelőtlen magatartásunkkal igazából pont az életben maradáshoz szükséges elemektől fosztjuk meg magunkat és a gyerekeinket. A fogyasztói társadalom halálra ítéli azt a természeti rendszert, amelytől kivétel nélkül mindannyian függünk."

 

Irigység és depresszió - ezzel jár, ha karácsonykor posztolsz a közösségi felületekre

Ez egy erősen társadalombíráló, odamondogató írásnak indult, aztán valamelyest megszelídítettem a gondolataim.

"Karácsony táján könnyen támadhat olyan érzése a gyanútlan netezőnek, hogy rajta kívül mindenki másnál ragyog a lakás, illatozik a saját készítésű halászlé, és meghittség tölti be az otthonokat. Mielőtt azonban átadnánk magunkat az önsajnálat, a keserűség és az irigység érzésének, érdemes egyet hátrébb lépve, kellő távolságból rátekintenünk a fényesre pucolt idővonalakra és látszatéletekre.

A közösségi média használói gondolkodás nélkül zúdítják ránk az olykor triviálisan hétköznapi, máskor zavarbaejtően intim, ám minden esetben tökéletességet sugalló képeiket. Egyrészt ezekben a felhasználókban fel sem merül, hogy bizonyos pillanatok rögzítése egy-két emberen kívül másra nem tartozik. Másrészt valószínűleg azzal sincsenek tisztában, hogy a pillanat varázsa illan el akkor, amikor nem az élmény átélésével, hanem annak rögzítésével vannak elfoglalva. Ez önmagában sem túl szerencsés. A folyamatos online jelenlét azonban más okok miatt sem igazán tanácsos."

white ceramic house miniature on top of table

 

Karácsonykor is tehetünk az öngyilkosságok megelőzéséért

A mítoszok lelepleződnek - a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk

"Közeleg a karácsony, a családok és a szeretet ünnepe. Vajon csak véletlen, hogy ezt az időszakot sokan az öngyilkosságokkal kötik össze? A hazai adatokról, rizikófaktorokról, megelőzésről és a gyász feldolgozásáról Bérdi Márk klinikai szakpszichológust, az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen kuratóriumi tagját kérdeztem."

"Egyre több vizsgálati bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy termékeny nők esetében a menstruációs ciklus menstruációs fázisa öngyilkosság szempontjából magasabb rizikójú a ciklus többi részéhez képest."

grayscale photo of woman right hand on glass

Az alkoholizmus nem jellembeli hiba, hanem betegség

Őszinte vallomás egy "józanodó" alkoholistától

"Az év utolsó napja egyet jelent a felhőtlen szórakozással, vidámsággal és jókedvvel. Az új évbe nyúló dorbézolások során sokan felöntenek a garatra. Egy-egy nehezebben megélt másnap a legjobb családban is előfordul. Vannak azonban olyan esetek, amelyek rosszabbul végződnek. Az alkoholbetegségről és az Anonim Alkoholisták közösségéről egy „józanodó alkoholistával", Attilával beszélgettem."

"Sajnos nem igazán ismerjük a mértékletes ivást. Vannak viszont arra utaló jelek, hogy valaki alkoholbeteg, vagy „jó úton" halad a betegség felé. Ha a gyermek gyakran lépi túl a „mértéket", többször előfordul nála az emlékezetkiesés, kérdés nélkül kivesz pénzt a családi kasszából, hétköznapokon is fogyaszt alkoholt – akár egyedül is –, vagy megváltozik a viselkedése, akkor gyanakodhatnak a szülők a problémára. Itt is fontos azonban, hogy segítő szándékkal kezeljük ezt a helyzetet! Semmiképpen ne dühösen, kioktató stílusban, büntetéseket kilátásba helyezve fenyegessük gyermekünket!"

clear drinking glass filled with beer in shallow photo

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr2114585090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása