Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

2019 márciusi cikkeim a Life.hu-n

2019. június 03. - Szemlélődő Szív

Márciusi Life.hu témáim között szerepelt a féltékenység pszichológiája, a fekete pedagógia, amiről minden szülőnek és pedagógusnak tudnia kell, egy menstruációs kisokos, a környezettudatos esküvőszervezés, a vásárlásmánia, gyermekeink nevének kiválasztása, a kialvatlanság problémája, a Föld órája esemény, valamint a Fridays for Future mozgalmak szervezőinek bemutatása. Emellett elkészítettem az első kvízem, amelyben az olvasók márciusi 15-höz kapcsolódó tudását teszteltem.

six heart accessories

 

A féltékenység pszichológiája - Kezeld vagy lépj ki a kapcsolatból!

"A házasságok, párkapcsolatok jelentős hányadában jelen van a féltékenység. Ez egy teljesen természetes érzés, nem kell tehát megijednünk, ha magunkban vagy társunkban felfedezzük a zöld szemű szörnyeteget. Érdemes viszont korlátok közé szorítanunk érzelmeinket, mielőtt visszavonhatatlan károkat okoznánk."

Fekete pedagógia: ami egy életre megnyomorít

"A gyerekek közötti iskolai bántalmazásokról, a bullyingról viszonylag gyakran ejtünk szót. Arról azonban ritkábban beszélünk, milyen mértékben járulnak hozzá egy diák személyiségének rombolásához az iskola dolgozói, tanárai. A fekete pedagógia elnevezés a nevelő-oktató munka során átélt negatív élményeket foglalja magában, amelyek egy életre szóló sebet ejtenek a tanuló önbecsülésén, önbizalmán."

A menstruáció a női élet része - Tudj meg mindent róla!

"Ha a nőiségről beszélünk, sokaknak a kecsesség, a finomság jut elsőként eszébe. Van azonban a női létnek egy sokkal földhözragadtabb, olykor kellemetlen, nehézkes része is, ez pedig a menstruáció. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a termékeny éveinket végigkísérő havi ciklusról beszélgettem."

couple under tree tilt shft photo

A nagy nap és a haldokló bolygó - Ettől lesz zöld egy esküvő

"Ahogy melegszik az idő, egyre inkább beindul az esküvői szezon, a nagy nap és az előkészületek során pedig tetemes mennyiségű hulladékot termelünk. A házasságkötésnek azonban nem feltétlenül kell együtt járnia klímaváltozást okozó tevékenységekkel. Néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk a bolygónk és saját magunk egészségéért."

Műveltségi kvíz a család minden tagjának

"Március 15-én iskolai, városi és országos szinten is megemlékezünk az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. De mennyire ismerjük jól ennek az időszaknak a főbb eseményeit, szereplőit, valamint a forradalom kiemelkedő alakját, Petőfi Sándort? Kvízünkkel a család apraja-nagyja tesztelheti tudását. A kisiskolásoknak a költő életének főbb állomásait kell felidézniük, a szülők korosztályát a történelmi kérdések szólítják meg, az idősebbek pedig a memoritereknél brillírozhatnak. Kvízre fel!"

A vásárlásmánia a férfiakat éppúgy érinti, mint a nőket

"Hallottál már az oniomániáról? Ha a szó idegenül is cseng, az általa jelölt tevékenység már többeknek lehet ismerős. A sokak által ismert vásárlási mániát hívja így a szakirodalom. Aki nem tud megálljt parancsolni a költekezésnek, nemcsak egyszerűen hóbortos és gyenge akaratú. Az oniománia ugyanolyan mániás-kényszeres betegség, függőség, akárcsak az evészavarok, az alkohol- vagy a kábítószerfüggés. De míg az alkoholista le tudja tenni az italt, a szerencsejátékos el tudja kerülni a nyerőgépeket, vásárolnia mindenkinek kell. A vásárlásmániát pont ez teszi olyan veszélyessé."

baby lying on fabric cloth

Nagy a szülői felelősség - A névválasztás és becézés ördögi köre

"Valószínűleg a legtöbben mosolyra húzzák a szájukat, ha olyan nevekkel találkoznak, mint Vég Béla vagy Kandisz Nóra. A poénosnak szánt névválasztás viszont egy életre kellemetlenné teheti a bemutatkozást. Ugyanakkor önbizalommal is felruházhatja például a Bátorokat, amikor önmagukat a nevükkel definiálják. Nem mindegy tehát, milyen nevet választunk gyermekeinknek."

Az alvás nem lehet luxus - Így hat ránk a kialvatlanság

"Az alvás alapvető élettani szükséglet. Életünk bizonyos szakaszaiban azonban akarva-akaratlanul kevesebb időt tölthetünk alvással, mint amennyire a testünknek szüksége lenne. Most megtudhatod, mit okoz az alvásmegvonás és hogyan küszöbölheted ki a kissé sem kellemes tüneteket."

A visszaszámlálás elindult - Csatlakozz te is a Föld órájához!

"2007-ben az ausztrál Sydney-ben szimbolikus lámpalekapcsolással indult a Föld órája elnevezésű mozgalom, amely az utóbbi években világméretű eseménnyé nőtte ki magát. Időközben emberek millióit inspirálta arra, hogy vállaljanak szerepet bolygónk megmentésében. Összeállításunkból kiderül, miért is kell szombat este lekapcsolnod a világítást."

Magyar egyetemisták, akik a Parlament előtt a klímaváltozás ellen tüntetnek

"Greta Thunberg, 16 éves svéd klímaaktivista Fridays For Future nevű mozgalmához kapcsolódva egy lelkes csapat február óta Magyarországon is minden pénteken tüntet a Parlament előtt, hogy a klímaváltozás lassítása érdekében azonnali cselekvésre szólítsák fel a döntéshozókat. Ismerd meg a magyar szervezet elhivatott, lelkes egyetemistáit."

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr8514772474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása