Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Hiedelmek kontra valóság: a kis batmenek titkos élete

2019. augusztus 02. - Szemlélődő Szív

Az esti égbolton hirtelen egy madárszerű lény tűnik fel. Köröz, köröz fölöttünk, majd továbbáll. Megijedünk tőle, lidérces képeket vizionálunk, közben pedig csak egy repülő emlős indul útnak, hogy az éjszaka sötétjében zsákmány után nézzen. A sötétség titokzatos állatát ősidők óta félelmetes hiedelmek övezik. Valójában viszont egy igazán hasznos állattal van dolgunk. Ismerjük meg jobban ezt a furcsa kis lényt, a denevért!

Önök is érezték mostanában, milyen körülményes a szúnyogok miatt esti programot szervezni? Egy kerítésfestést vagy egy szabadtéri vacsorát is meghiúsíthatnak az agresszíven támadó vérszívók. A problémán könnyen segíthet néhány jól fejlett bőregér. A National Geographic cikke szerint egy denevér egyetlen este alatt ezer rovart is megeszik. A kémiai szúnyogirtással és annak veszélyeivel szemben ez valódi természetbarát megoldást jelent. Ráadásul a denevérek segítenek beporozni a növényeket, magokat szórnak szét, az ürülékük trágyaként hasznosul. Hiába mindez, a megítélésük nem igazán kedvező.

Misztikus lények

A denevéreket rejtélyes történetek és legendák övezik. Az éjszakának ezek a nem mindennapi teremtményei számos nép kultúrájában megjelennek – többnyire negatív kontextusban.

… 

Sok mitológiai történet jelenít meg félig ember, félig denevér lényeket. Néhány rajz és faragvány emberarcú, denevérszárnyú teremtményeket ábrázol. Ezek az alkotások olyan hiedelmeket idéznek, amelyek szerint az ember könnyen az ördög szolgájává válhat, ha nem elég elővigyázatos. Ha pedig a gonosz prédájává válunk, mi magunk is könnyen denevérré változhatunk.

Ezek a babonák egészen a XX. századig tartották magukat, majd életre hívták a történelem legismertebb, részben ember, részben denevér karakterét, Batmant. Az amerikai képregényfigura 1939 májusában született az író Bill Finger és a rajzoló Bob Kane tollából. A denevérember azóta számos rajz- és TV-filmben, képregényben, videójátékban és divatholmin tűnt fel, a popkultúra jellegzetes alakjává vált.  Az emberek szívesen azonosulnak a jószándékú szuperhőssel, aki nappal hétköznapi polgárként éli életét, éjszaka viszont felveszi a harcot az alvilág bűnözőivel. Az ártatlanok védelmezőjének tekintett Batmant sokan a világ leghíresebb vámpírfigurája, a félelmetes Drakula gróf ellentétéként aposztrofálják.

selective focus photography of bat during daytime

A cikk folytatásában – a Képmás Magazin online felületén – alaposabban megismerhetitek Drakulát, valamint gyakorlati tanácsokat is kaptok Dr. Déri János állatorvostól, a Hortobágyi Madárkórház igazgatójától arra vonatkozóan, mi a teendő, ha berepül egy denevér a szobába vagy ha befészkel a tető alá. Emellett néhány tévhitet is igyekszem eloszlatni.

Kép: unsplash

Videó: youtube

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr7814980132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása