Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Zöld nyaralás - ezekre érdemes figyelned

2018. augusztus 14. - Szemlélődő Szív

Ha szívünkön viseljük a környezetvédelmet, érdemes elmélyülnünk az ökoturizmus témájában. A Természetvédelmi Világszövetség definíciója szerint ez a fogalom nem más, mint a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken. Az ökoturizmus különböző formákban jelenhet meg. Ilyen lehet többek között a gyógy-, a lovas-, a vadász-, a vallási, az ifjúsági, a kerékpáros, a vízi, a falusi és a természetjáró turizmus.

ashim-d-silva-106271-unsplash.jpg

Milyen szempontokra érdemes figyelnünk, ha az ökoturizmus mellett tesszük le a voksunkat?

- Csak fényképet vigyünk haza magunkkal! A védett növényeket, állatokat saját élőhelyükön csodáljuk meg! Egzotikus utazásokról ne térjünk haza olyan különlegességekkel, mint például elefántagyar vagy tigriskarom! Vásárlásainkkal véletlenül se támogassuk az orvvadászatot!

- Ne költsük ész nélkül a pénzt! Sokan hajlamosak felelőtlenül szórni a pénzt a nyaralás alatt. Minden egyes kiadás előtt gondoljuk végig, valóban szükségünk van-e az adott termékre! Ne vegyünk felesleges szuveníreket! Kerüljük az olyan tárgyak vásárlását, amelyekre a megajándékozottnak és saját magunknak sincs szüksége! Ne azzal akarjunk felvágni, hogy a világ legtávolabbi pontjáról származó árucikkeket veszünk, hiszen ennek a levegő- és/ vagy vízszennyező szállítás miatt hatalmas az ökológia lábnyoma!

- A nyaralás sarkalatos pontja az étkezés. Míg egyesek nem csinálnak belőle problémát, ha egy hétig gyorskaján, fagyin és lángoson élnek, mások be nem tennék a lábukat olyan szállodába, ahol az ár nem tartalmaz bőséges svédasztalos ellátást. A roskadozó asztalokkal azonban nemcsak az a probléma, hogy könnyen túleszi magát az ember és fölösleges kilókkal tér haza. A svédasztalos megoldások ugyanis akaratlanul is hozzájárulnak korunk globális környezeti problémájához, az ételpazarláshoz. Ha nem vagyunk nagy étkűek, éttermekben válasszunk zóna adagot vagy készüljünk saját dobozokkal, hogy az ételmaradékot magunkkal vihessük és ne kelljen azt kidobni!

- Érjük be a helyben előállított termékekkel, élelmiszerekkel, válasszuk az adott régió specialitásait! A Balaton partján ne olasz vagy francia bort igyunk a vacsora mellé! Részesítsük előnyben a helyi termelők készítményeit!

- Válasszunk környezetbarát közlekedési módot! Ahol tehetjük, sétáljunk, biciklizzünk vagy saját autó helyett válasszuk a tömegközlekedést! Így nemcsak káros kipufogógázoktól védjük meg a levegőt és a tüdőnket, de sokkal több ingert megtapasztalva tudjuk magunkba szippantanii az adott város hangulatát. A repülés manapság már sokak számára megfizethető közlekedési mód. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy egyben a legkörnyezetszennyezőbb is.

- Fedezzük fel a hazai turisztikai kincseket! Sokan kizárólag külföldön keresik a kikapcsolódást. Hazánk azonban számtalan lehetőséget biztosít a vakáció aktív és passzív eltöltésére is. Minél közelebbi úticélt választunk, annál kevésbé károsítjuk a környezetet utazásunk során.

Ez a cikkem a Szentesi Életben jelent meg.

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr7814180511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása