Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Augusztusi cikkeim a Life.hu-n

2018. szeptember 25. - Szemlélődő Szív

Augusztusban négy cikkem jelent meg a Life.hu-n. Bemutattam a magyarországi SOS Gyermekfalvak működését, összegyűjtöttem, milyen elvárásaim lennének egy családbarát kórházzal szemben. A gyermekkori ételallergia jelenségéről az MDOSz munkatársai segítségével tudósítottam, valamint a budapesti NMHH-s sajtóreggelin szerzett információim is megosztottam az olvasókkal. Az alábbiakban a cikkek rövid kivonatát olvashatjátok.

Az SOS Gyermekfalvakról korábban már hallottam, mégsem volt számomra teljesen egyértelmű, mivel is foglalkoznak. Mire leadtam a cikket, többek között azt is megtudtam, hogy

"az SOS Gyermekfalvak közel hét évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi szervezet. Öt kontinensen 134 országban van jelen, több mint 84 000 gyermeket nevel nevelőszülőknél és ifjúsági házakban, világszerte további 500 000 gyermeket és felnőttet segít programjaival. Az SOS Gyermekfalvak 1983 óta működik Magyarországon. Orosházán, Kecskeméten és Kőszegen nevelőszülői hálózatot működtetünk. A gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben nőhetnek fel az SOS Gyermekfalvak ingatlanában vagy a nevelőszülő saját lakásában. Ifjúsági házakat és több önálló lakást tartunk fenn Szegeden, Kecskeméten, Helvécián és Szombathelyen, ahova a 16-18 éven felüli gyerekek kerülnek. A fiatalok itt már nagyobb önállóságban élnek, bár még mindig az SOS szakmai támogatásával, fokozatosan készülnek fel az önálló életre."

"Magyarországon 23.000 gyermek él a vér szerinti szülei nélkül, további 140.000 gyermeket fenyeget a veszély, hogy kiemelhetik a családból veszélyeztetettség miatt. Az SOS Gyermekfalvak célja, hogy biztonságos, szerető otthont adjon azoknak a gyerekeknek, akiket kiemeltek családjukból, illetve megóvják a veszélyeztetett családokat a széthullástól."

grayscale photography of woman carrying girl

A magyar egészségüggyel, a rohanó orvosokkal, a  nehéz természetű szülésznőkkel és a gyerekosztályos mindennapokkal már többízben foglalkoztam a blogon. (Természetesen nemcsak negatív tapasztalataim vannak. Korábban már írtam arról, milyen hálás vagyok egy tündéri szülésznőnek.) A Life.hu-n a szülők és a gyermek páciensek kiszolgáltatottságára hívtam fel a figyelmet családbarát kórházakról szóló cikkemben.

"Minden szülő rémálma, amikor gyermeke állapota valamilyen betegség miatt olyan súlyosra fordul, hogy kórházba kell vinni. Az emberben ilyenkor egyszerre kavarog a félelem, a bizonytalanság, a tudatlanság és a kétségbeesés. Abban, hogy a kórházban töltött napok szülők és gyerekek számára egyaránt elviselhetőbbek legyenek, sokat segíthet a kórház rugalmas, nyitott, családbarát szemlélete. De mitől is lesz egy osztály családbarát? Ebben a cikkben ezt a kérdést járom körül."

"Szülőként a szokványos mindennapok mellett is lehetnek nehezebb időszakaink, amikor viszont a gyerekünk egészségéről van szó, hamarabb kap el minket a kétségbeesés, a bénult tehetetlenség, a kiszolgáltatottságotok felett érzett düh, a sírás és a csüggedés. Valószínűleg minden, gyermekével kórházban fekvő anyuka átél egy-két mélypontot, amikor az aggodalomtól meggyötörve egyszer csak eltörik a mécses, és egy észérvekkel apróságnak tűnő jelenet miatt megállíthatatlan zokogásban tör ki. Ekkor van szükség a kórházi dolgozók együttérzésére és egy-egy vigasztaló, bátorító szóra. Ha ugyanis a szülő teljesen átadja magát a reményvesztettségnek és a csüggedésnek, nem tudja kellő mértékben támogatni a gyógyulásban gyermekét."

three milk jars and donuts

A harmadik írásomban a gyermekkori ételallergia témájáról kérdeztem a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársát. Érdekességként megemlíteném, hogy néhány nappal azután, hogy az MDOSz elnökasszonya, Kubányi Jolán jóváhagyta az írásom, a kedvenc magazinomnak, a Nők Lapjának nyilatkozott. Ez volt az első cikkem, amelyik a Life.hu-n nem a család, hanem a Dr. Life rovatban jelent meg.

"Csecsemő- és gyermekkorban a diagnosztizált táplálékallergiák 5-8 százalékos előfordulásúak, azonban az allergiás gyermekek mintegy 85 százaléknál 3-5 éves korra szigorú diéta mellett kialakul az orális tolerancia. Az allergiás hajlam tehát megmarad, csak a táplálékallergia szűnik meg. Az ételallergiás gyermekek tüneteinek diagnosztizálásáról, speciális diétáról és emelt családi pótlékról egyaránt kérdeztem Dr. Pálfi Erzsébetet, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos bizottságának tagját."

"Észrevehetően több a táplálékallergiás gyerek, mint 10-20 évvel korábban. Mi ennek az oka?

... Nem ismerjük a megnövekedett betegségek pontos okát. Számos elmélet lát napvilágot, amelyek közül kettőt érdemes kiemelni. Az egyik a higiénia-hipotézis, mely szerint az immunérés időszakában a gyermeket ért környezet (fertőzések) elősegítik a normális immunológiai válasz kialakulását, míg „steril” környezetben az immunológiafejlődés az allergiás irányba tolódik el. Egy újabb elmélet szerint a nyugati típusú táplálkozás (az alacsony élelmirost-fogyasztás, vagyis a csekély mértékű zöldség-, gyümölcs-, valamint a túlzott zsír- és cukorfogyasztás) hatására megváltozott bél mikrobiom okozza a táplálékallergiák gyakoriságának növekedését.Az előzőekből tehát arra lehet következtetni, hogy talán a megváltozott életmódunk az oka. Másik lényeges oka annak, hogy úgy tűnik, gyakoribb lesz a táplálékallergia, az az, hogy olcsóbb, pontosabb, könnyebben elérhető diagnosztikai eljárások és egészségügyi szolgáltatások állnak rendelkezésünkre OEP és magánszakrendelőkben egyaránt."

two babies and woman sitting on sofa while holding baby and watching on tablet

A blogon is meséltem arról, milyen hatalmas élmény volt számomra az első, pesti, NMHH-s sajtóreggelim. Az itt elhangzott információkat gyűjtöttem csokorba, hogy bemutassam a fiatalok megdöbbentő médiafogyasztási szokásait.

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a héten kötetlen beszélgetésre hívta a sajtó munkatársait. Itt többek között az is kiderült, hogy az NMHH nagy hangsúlyt fektet a tudatos médiafogyasztási szokások kialakítására, épül a harmadik Bűvösvölgy, és lesújtó a kamaszok tudatossága, miközben az online térben barangolnak."

"Minden korosztályban tudatosítani kellene, hogy a féktelen megosztás és közlés semmi jóhoz nem vezet. A szexting, azaz szexuális tartalmú képek készítése és továbbítása például olyan jelenség, amellyel a kamaszok nap mint nap találkozhatnak. Ne higgyük azonban, hogy csak a gyermekekre leselkedik veszély az interneten! Nyugdíjaskorú felhasználók is könnyen áldozatává válhatnak egy-egy internetes csalónak. A grooming, azaz a behálózás valós, létező fogalom. Többnyire chatszobákban van jelen, és arra irányul, hogy a hiszékeny chatpartnerből különböző személyes adatot húzzanak ki. Ha ilyen vagy ehhez hasonló tettről vagy weboldalról szerzünk tudomást, azt jelezhetjük az NMHH felé. Internet Hotline elnevezésű jogsegélyszolgálatukhoz 2011 óta eddig 4000 bejelentés érkezett. Legtöbbször hozzájárulás nélkül közzétett és pedofil tartalom, zaklatás, idegengyűlöletre uszítás, erőszakos tartalom miatt keresik meg a hatóságot."

Neked melyik cikk tetszett a legjobban? Milyen témákról olvasnál szívesen a közeljövőben?

Kép: unsplash

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr7114262923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása