Szemlélődő Szív

Szemlélődő Szív

Novemberi cikkeim a Life.hu-n

2018. december 03. - Szemlélődő Szív

Novemberben kivont kardéllel védtem az olvasás intézményét, interjút készítettem Földvári Nagy Zsuzsival, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnökével, a NANE munkatársát a családon belüli erőszak magyar elkövetőiről és áldozatairól kérdeztem, Dr. Döncző Margit gyermekgyógyász obezitológus pedig a gyermekkori elhízásról osztotta meg velem a gondolatait.

 

Kütyü helyett könyvet adj a gyereknek! - Az olvasás elengedhetetlen

"Sok szülő használja elektronikus bébiszitterként az okostelefont, a tabletet vagy a tévét. Ezzel egyidejűleg az olvasásra, a mesehallgatásra szánt idő mennyisége csökken. Miért lökjük gyermekeinket a képernyők elé? Vajon tisztában vagyunk azzal, mit okozunk ezzel a kényelmi megoldással hosszú távon? Egy személyes hangvételű írás következik."

"Minden szülőnek vennie kellene a fáradságot, hogy a család mindennapi rutinjának részévé tegye a mélyolvasást. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy empatikus, kritikusan gondolkodó felnőtt váljék gyermekünkből. Minden rendszerben és minden korszakban veszélyes, ha a felnövekvő generációk nem látnak a dolgok mögé, nem ismerik fel az összefüggéseket és nem kérdőjeleznek meg időnként döntéseket és állításokat. Szeretném, ha a gyermekeim egy nyitott, időnként kételkedő világnézetet tennének magukévá, és a csordaszellem helyett a józan eszükre hallgatnának! Ebben segít minket a mindennapos olvasás."

  girl's left hand wrap around toddler while reading book during golden hour

 

Harc a koraszülöttekért - Interjú a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnökével

"Földvári Nagy Zsuzsi tizenegy évvel ezelőtt egy 610 grammos babának adott életet, akiből mára átlagos kiskamasz cseperedett. A koraszülés traumája után Zsuzsi úgy döntött, megpróbál segíteni a hasonló élethelyzetet átélt szülőknek. Nevéhez fűződik a Koraszülöttekért Országos Egyesület létrehozása. Zsuzsit önkéntes munkájáról, eredményekről és nehézségekről egyaránt kérdeztem."

"- Miért kell az egészségügyi dolgozókat támogatni abban, hogy hogyan kommunikáljanak a koraszülésen átesett édesanyákkal, családokkal?

- Nagy szükség van az egészségügyben a szempontváltásra. Sok szakember nem érzi, milyen életre szóló traumát okozhat egy-egy mondatával. A többnyire váratlanul bekövetkező koraszülés, az űrbázisszerű kórházi osztály, a rohamkocsi mind félelemmel és szorongással töltik el a szülésen átesett édesanyát.  Emellett állandóan ott motoszkál az ember fejében az önvád. Sok anya gyötrődik azon, vajon mit rontott el, mit kellett volna másként csinálnia. Ezenfelül sajnos a társadalmi sztereotípiák sem könnyítik meg a szülők dolgát. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy csak és kizárólag az szül korábban, aki elhanyagolta magát, a babát vagy a terhesgondozást, esetleg dohányzott, ivott vagy kábítószerezett a terhesség során. Ez egy nagyon káros hozzáállás."

 

Családon belüli erőszak: minden ötödik magyar nő érintett

" - Ha elvonatkoztatunk az aktuális teendőktől, hogyan foglalná össze az egyesület munkájának központi elemeit?

- A NANE 25 éve dolgozik a nők és gyerekek biztonságáért. Munkánk központi területe a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen folytatott harc. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett nőkkel; önkénteseink többek között ingyenes segélyvonalat működtetnek, foglalkozunk érdekképviselettel, és Erőcsoportokat indítunk, amelyek az érintett nők számára nyújtanak támogatást. De nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót is. Szívdobbanás programunkban gyerekeknek és fiataloknak tartunk interaktív foglalkozásokat az egyenlő párkapcsolatokról, valamint számos ingyenes kiadványunk is van, amelyek az érintetteknek és az őket támogatóknak nyújtanak információkat. Ezenkívül foglalkozunk szakemberképzéssel, és események szervezésével. Utóbbihoz tartozik a 16 Akciónap is."

" - Melyik korosztály érintett leginkább?

- Mindegyik korosztály és társadalmi, gazdasági réteg érintett. Minden ötödik magyar nő valamikor él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyikben a partnere rendszeresen bántalmazza vagy bántalmazta. Tehát Magyarországon mintegy félmillió nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszak által okozott szenvedéseket."

love shouldn't hurt-printed on back of woman

 

A gyermekkori elhízás nemcsak esztétikai probléma

" - Magyarországon milyen az elhízott gyermekek aránya?

- Az utóbbi két évtizedben megháromszorozódott a túlsúlyos gyerekek száma hazánkban. Az Európai Unióban 12 millió gyerek elhízott. Az EU tagállamai közül nálunk a legelhízottabbak a nők, a férfiak pedig a negyedik helyet foglalják el az elhízott nemzetek ranglétráján.

- Mi áll a nagymértékű elhízás hátterében?

Az elhízások 1–3%-áért tehetők felelőssé organikus, azaz szervi okok. Ilyen lehet például egy-egy hormonális elváltozás vagy genetikai probléma. A fennmaradó 97–99%-ban a mozgáshiánnyal összefüggő életmód, valamint a nem megfelelő családi és táplálkozási minták vezetnek az elhízáshoz. Ezek alapján tehát elmondhatjuk, hogy inkább a helytelen életmód a hibás, nem a genetika."

" - Mennyi édességet adhatunk a gyerekeknek?

- Tanácsos lenne, ha édesség helyett inkább gyümölcsöt és müzlit adnánk a kicsiknek. Nem tesz jót nekik, ha napi rendszerességgel csokit fogyasztanak. Üdítő helyett pedig 1,5–2 liter szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott."

assorted sliced cakes top view photography

Neked melyik cikk nyerte el legjobban a tetszésed?

Kép: unsplash és saját (portré) 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Minden jog fenntartva!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemlelodosziv.blog.hu/api/trackback/id/tr2614415568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása